Plaže Antalijske regije

Najlepše plaže u blizini Antalije

Antalijiska regija se nalazi na obali Sredozemnog mora sa više od 190 plaža koje nose plavu zastavicu.

Antalija kao najveći grad i glavni grad ove regije se nalazi između dve plaže. Sa zapadne strane je Konjalti plaža koja je šljunkovita, dok sa istočne strane imamo jednu od najpoznatijh i najduižh peščanih plaža Lara na kojoj je i smešten veliki broj luksuznih hotela. Plaža Lara je duga skoro 6 km. Obe plaže su uređene, ima ležaljki barova wc-a a i dela na kojih možete doneti i svoj peškir i suncobran i postaviti ih. Konjalti plaža je bliža centru Antalije dok je Lara udaljenja nekih 15-20 km od grada. Ova regija je preporuka onima koji vole blizinu glavnog grada a mogu da odaberu peščanu ili šljunkovitu plažu.

Na 40-ak km zapadno od grada Antalije, oko sat vremena vožnje nalazi se Kemer koji okružen zelenilom u podnožju planina. Plaže u Kemeru su šljukovite a u nekim delovima je i sitniji pljunak pomešan sa peskom. Uređene su ležaljkama, suncobranima, tuševima, kabinama a uz plažu se nalazi i dosta kafića, restorana i barova. Mesto je pre svega porodično ali i za mlada koji se odluče da posete Kemer ima dosta zaniljvih sadržaja poput noćnih klubova, kafića i barova. Još jedna od prednosti ove plaže jesu i sportovi na vodi kao što su parasejling, ronjenje i skijanje na vodi. Plaže koje je preporuka posetiti u okolini Kemera su Moonlight beach, Faselis, Adrasan beach, Cirali i Olympus. Osim Cirali ostale plaže su peščane.

Ako krenemo istočno od Antalije, prvo ćemo naići na Belek koji je udaljen 30 km. Definitivno najluksuznije letovalište u Antalijskoj regiji sa pregršt odličnih i luksuznih hotela i peščanom plažom. Naime plaža u Beleku je peščana i to sa sitnim peskom, kristalno čistim morem i kao i mnoge u ovoj regiji nosi plavu zastavicu. O tome govori i činjenica da ovde možete videti i posebnu vrstu kornjača pod nazivom Careta Careta koja je zaštićena. S obzirom na veliki broj luksuznih hotela i i njihovih sadržaja ova plaža je uređenja i ima sve što bi vam bilo potrebno na njoj pa čak i hamam Bogazkent Hammam ukoliva bude bilo potrebno dodatno opuštanje. Destinacija i plaža je preporuka onam koji žele luksuzan odmor i prelepu plažu.

Sledeća destinacija je Side, 70 km od Antalije i oko sat i po vožnje od aerodroma.

Što se plaže u Side-u tiče ona je podeljena na istočnu i zapadnu. Zapadna plaža je poznata po raznim aktivnostima i sportovima na vodi poput parasejlinga, ronjenja i skijanja na vodi. Uređena je, peščana i voda na ovoj plaži je nešto plića i pogodnija za porodice sa decom. Sa druge strane istočna je dosta mirnija i manje razvijenija. U nekim delovima je šljunkovita kao i ulaz u vodu i uglavnom je posećuje lokalno stanovništvo.

I kao poslednje letovalište u Antalijskoj regiji je Alanja. Grad sa skoro 300.000 stanovnika udaljen je oko 130 km od Antalije. Karakterišu ga zaista veliki broj pre svega gradskih i povoljnijih hotela u odnosu na druga letovališta kao i noćni život. Alanja ima dve plaže. Jedna je Kleopatra, gradska plaža koja je peščana, uređena i jedna od najpoznatijih i najlepših u ovoj regiji. Nalazi se zapadno od centra grada i duga je 3,5 km. Sitan pesak, voda tirkizno zelene boje i povremeni talasi su glavna odlika ove plaže. Na Kleopatrinoj plaži možete iznajmiti par ležaljki i suncobran za 5-6 eura.

Druga je Kejkubat plaža koja je peščano-šljunkovita i nalazi se istočno od grada.

Svakako ko god odluči da ove godine poseti i letuje u Antalijskom delu Turske neće pogrešiti i naći će idealno mesto za odmor u nekom od navedenih letovališta i njihovim prelepim plažama i morem.