Pet najromanticnijih destinacija u Turskoj

Pet najromantičnijih mesta u Turskoj

Kleopatra I Marko Antonije, Hurem I Sulejman, Helena Trojanska I Paris-osim činjenice da su to najpoznatije romanse, ove ličnosti maju još nešto zajedničko-svi su se zaljubili u Turskoj. Pored Antalijske obale I Istanbula koji mame zaljubljene parove u svoj zagrljaj, otkrićemo vam još neka romantična mesta Turske. 

1-Kapadokija

Ovo neverovatno čudesno područje u centralnoj Turskoj je poznato po istorijskim crkvama, usamljenim manastirima, podzemnim gradovima I antičkim naseljima uklesanim u stene. Neobični I katkad zastrašujući dimnjaci koje je priroda isklesala kriju romantične butik hotele idealne za parove željne avanture. A kao krajnji doživljaj za dvoje Kapadokija nudi romantičnu vožnju balonom u cik zore I impresije koje nećete moći tek tako da zaboravite uz izlazak sunca i mnoštvo šarenočikih balona kako se izdižu iznad vrhova fascinantnih kamenih struktura. 

2-Side

Jedna od istorijski najvećih romansi počela je baš u Apolonovom hramu 41.godine pne na mediteranskoj obali južne Turske kada je rimski general Marko Antonije posvetio svojoj ljubavi Kleopatri pvaj hram kao symbol svoje odanosti. Danas se ostaci ovog hrama nalaze u SIdeu, jednom od najpoznatijih Turskih letovališta, pored peščanih plaža I tirkiznog mora. Osim ostataka ovog hrama, u Sideu možete da vidite I drevni amfiteatar koji je mogao da smesti do 20000 duša, veliki broj restorana domaće kuhinje I poslastičarnice sa tajnim receptima turskih specijaliteta. 

3-Širindže

Danas poznato etno selo, ovo mesto nadomak Efesa I Kušadasija je toliko slikovito I bajkovito da se mora naći na redovnom spisku posete turističkih atrakcija. Nekadašnji stanovnici su ga nazivali ružnim samo da bi odvratili neželjene posetioce. Današnji naziv je nadenut kao suprotnost njegovom prvobitnom imenu, a I više mu odgovara sa epitetom “lepo”. Širindže se nalazi na 20ak km od Kušadasija. Osim renoviranih belih kućica osmanlijskog stila, posetioci mogu da organizuju sebi boravak u stilu seoskog turizma, da uživaju u šetnji po seoskim sokacima, uživaju u strogo čuvanim lokalnim specijalitetima I kupe neki od domaćih proizvoda nastalih u obližnjim voćnjacima, maslinjacima I vinogradima. 

4-Kalekoi

Kalekoi ili Simena Kalesi je selo u Antalijskoj regiji na oko 123 km južno od Kemera, a dostupno je samo sa morske strane-brodićem. Parovi koji žele da se osame od ostatka sveta pronalaze magiju baš u ovom mestu. Smešteni između tirkiznih voda Mediterana i zamka iz Vizantijskog perioda svoja mesta su našle I kućice, kafići I hoteli svi ušuškani između maslina. U sred svega toga leži I drevna likijska nekropola koja je delimično potopljena pod vodom a koje ovom mestu daje I notu misterije. 

5-Asos

Arheološko nalazište na samom vrhu iznad sela Behramkale krunisano je hramom boginji Atini, a sa kojeg se po lepom vremenu vidi ostrvo Lezbos. Behramkale je malo bajkovito selo u podnožju, posuto po obronku brda, a čine ga kamene kuće pretvorene u etno pansione I restorančiće domaće kuhinje. Najpoznatiji drevni stanovnik antičkog Asosa je bio grčki filozor Aristotel koji je baš ovde oženio nećaku kralja Hermija Pitiju, sa kojom je nakog pogibije kralja pobegao baš na obližnji Lezbos. Sa Lezbosa je Aristotel pozvan da bude učitelj tada mladom dečaku Aleksandru Velikom. Asos I Behramkale se nalaze na sat vožnje od moreuza Dardaneli, a na 4 km istočno predah od obilaženja možete naći na plažici