Kapadokija i baloni

Ovo morate probati bar jednom u životu-Kapadokija

Oko 2 miliona ljudi godišnje poseti ovu destinaciju i ovaj izlet koji se pamti doživotno. Kapadokija je regija u Turskoj okružena oko 3 ugašena vulkana. Ono po čemu se Kapadokija razdvaja je sasvim sigurno let balonom u jutarnjim satima i prelep prizor na Kapadokiju.

Baloni šarenih boja koji se dižu na visinu od 300 metara i pogled na neke delove Kapadokije koje ne bi ste mogli da vidite na zemlji su sigurno jedna divna uspomena i simbol Kapadokije.

Glavna pitanja vezano za let balonom: koliko košta, kako se pripremiti, koliko traje, da li mogu da slikam? Kada prvi put idete normalno je da imate ovakva pitanja, tako da ćemo pokušati da odgovorimo na njih.

Kapadokija i baloni

Cena i program

Cena po osobi je uglavnom od 100 do 200 evra. Cene zavise od broja osoba u balonu (može najviše 28 osoba da stane u jednoj korpi), kakav je prevoz od hotela, da li ima doručak ili ne i vremena u balonu. Tako se cene razlikuju. Da li vredi dati 100 evra za sat vremena leta balonom? Da, jeste. Pogled, osećaj slobode, doček zore u balonu jeste neverovatno iskustvo.

U cenu leta balonom spada:

  • Vožnja od hotela do mesta letenja,
  • Posmatranje nameštanja balona,
  • Mesto u korpi,
  • Doručak u balonu,
  • Sertifikat za letenje balonom i
  • Usluge fotografa.

Priprema

Priprema za letenje balonom i šta da ponesete zavisi od nekoliko faktora. Let balonom je u jutarnjim satima, uglavnom oko 6:30. Što znači da ponesete duksericu, može da bude malo hladnije na visini od 300 metara. Ako imate hranu u balonu onda nema potrebe da nosite hranu sa sobom (osim ako niste na nekoj posebnoj ishrani) i vodu ponesite za sobom. Svakako naš savet jeste da putujete na proleće. Organizaovani izlet i putovanje u Kapadokiju vam skraćuje vreme i sve je spremno i planirano.

Pre napuštanja hotela i vožnje do mesta letenja, obavezno završite sve obaveze koje imate. Odlazak u toalet i ostalo.

Slikanje je dozvoljeno sve dok se pridržavate njihovim smernicama za bezbednost. Pre samog letenja prolazi se kraće uputstvo kako se ponašati pri uzdizanju i sletanju. Ipak slike Vam ostavljaju doživotne uspomene.

Letenje balonom je sasvim bezbedno, u jednom trenutku bude oko 150 balona u vazduhu. Ova tradicija traje više od 40 godina što dovoljno govori o njenoj sigurnosti.

Let balonom traje od 60 do 90 minuta. Mnogi turisti su ovde zaprosili svoju devojku i time ceo doživljaj učinili još romantičnijim. Postoji čak i poseban balon za njih, za cenu se treba raspitati.

Kapadokija je zajedno sa Istanbulom omiljena destinacija mnogih turista koju dođu u Tursku. Stene koje se nalaze u Kapadokiji su pravo delo prirode.