Veliki bazar u Istanbulu

Od igle do lokomotive, Kapali čaršija u Istanbulu

Ona: Hej, hoćemo na izlet u Istanbul?

On: Može, nikada nisam išao.

Ona: Nisam ni ja, ali želim da idem u Kapali čaršiju i da kupim šta god me zanima.

On: Šta je to Kapali čaršija?

Ona: Najveća pijaca na svetu, imaš sve tu od igle do lokomotive.

On: Uh, deluje mi zanimljivo, onda moramo otići.

 

Veliki Istanbulski bazar ili Kapali čaršija jeste pijaca u Istanbulu sa preko 4000 prodavnica raspoređenih u 65 ulica. Smatra se najvećom pijacom na svetu, gde dnevno poseti oko pola miliona turista. 

2004. godine je proglašena najvećom turističkom destinacijom na svetu sa 91.250.000 turista godišnje.

Ako ste bili na ovom mestu, onda sigurno znate koliko je veliko i šta sve možete kupiti sa malim budžetom. Otputujte u Istanbul i pogledajte pijacu koja nudi sve.

Tanjiri u Kapali Čaršiji

Pijacu za jedan dan je nemoguće obići, ima sve i svašta za videti i pogledati. Tu možete naći, razne tkanine, haljine, nakite, garderobu, proizvode od kože, keramike, lampe, cipele, voće… Ne kažu bezveze od igle do lokomotive.

Ova pijaca za mnoge predstavlja glavno turističko mesto u Istanbulu i na samo 15 minuta je daleko od Aja Sofije.

Jedno od najbitnijih stavki kod ove pijace jeste da nikada ne prihvatate prvu cenu koju Vam kažu. Turci vole cenkanje, pa tako ni ovde nije izuzetak. Slobodno se cenkajte oko cene, zato što prva cena je obično i skuplja nego što jeste.

U samom tržnom centru postoje brojni kafići i restorani. Mnogi od njih imaju okrugle stolove prekriveni ćilimom i bukvalno Vas vraćaju u stari vek. Unutra je obično jako prijatno, s’ obzirom da postoje brojni prozori i vazduh stalno cirkuliše.

Ulaz je besplatan za sam tržni centar, tj. pijacu. Cene nisu skupe, ne zaboravite na cenkanje :D.

Radno vreme je od 9 ujutru do 19 popodne, od ponedeljka do subote. Pa tako ako želite da kupite iglu ili lokomotivu, onda pravac u Istanbul i posetite Kapali čaršiju. Sigurno znamo da koliko god puta da tamo odete uvek imate isti osećaj, kao da ste prvi put ušli i sve bi da vidite i da probate.