Najlepse plaze u Turskoj

Najlepše plaže u blizini Antalijske regije

Antalijiska regija se nalazi na obali Sredozemnog mora sa više od 190 plaža koje nose plavu zastavicu. Antalija, Kemer, Belek, Side i Alanja imaju savršeno lepe plaže.

Plaže u Antaliji

Antalija kao najveći grad i glavni grad ove regije se nalazi između dve plaže. Sa zapadne strane je Konjalti plaža koja je šljunkovita. Istočna strana ima jednu od najpoznatijh i najdužih peščanih plaža Lara. Na njoj je smešten veliki broj luksuznih hotela. Plaža Lara je duga skoro 6 km.

Obe plaže su uređene, ima ležaljki barova wc-a a i dela na kojih možete doneti i svoj peškir i suncobran i postaviti ih. Konjalti plaža je bliža centru Antalije dok je Lara udaljenja nekih 15-20 km od grada.

Ova regija je preporuka onima koji vole blizinu glavnog grada a mogu da odaberu peščanu ili šljunkovitu plažu.

Plaže u Kemeru

Na 40-ak km zapadno od grada Antalije, oko sat vremena vožnje nalazi se Kemer koji okružen zelenilom u podnožju planina. Plaže u Kemeru su šljukovite a u nekim delovima je i sitniji pljunak pomešan sa peskom. Uređene su ležaljkama, suncobranima, tuševima, kabinama… Uz samu plažu se nalazi i dosta kafića, restorana i barova.

Mesto je pre svega porodično ali i za mlade koji se odluče da posete Kemer ima dosta zanimljvih sadržaja poput noćnih klubova, kafića i barova. Još jedna od prednosti ove plaže jesu i sportovi na vodi kao što su parasejling, ronjenje i skijanje na vodi.

Plaže koje je preporuka posetiti u okolini Kemera su Moonlight beach, Faselis, Adrasan beach, Cirali i Olympus. Osim Cirali ostale plaže su peščane.

Plaže u Beleku

Ako krenemo istočno od Antalije, prvo ćemo naići na Belek koji je udaljen 30 km. Definitivno najluksuznije letovalište u Antalijskoj regiji. Može se pohvaliti sa pregršt odličnih i luksuznih hotela. Ovo je i golf destinacija, koja privlači golf populaciju iz celog sveta.

Naime plaža u Beleku je peščana i to sa sitnim peskom, kristalno čistim morem. Kao i mnoge u ovoj regiji, ova plaža nosi plavu zastavicu. O tome govori i činjenica da ovde možete videti i posebnu vrstu kornjača pod nazivom Careta Careta koja je zaštićena.

plaže antalija

S obzirom na veliki broj luksuznih hotela i i njihovih sadržaja ova plaža je uređenja i ima sve što bi vam bilo potrebno na njoj. Čak i hamam Bogazkent, ako je potrebno dodatno opuštanje. Destinacija i plaža je preporuka onam koji žele luksuzan odmor i prelepu plažu.

antalija plaža

Paže u Sideu

Sledeća destinacija je Side, 70 km od Antalije i oko sat i po vožnje od aerodroma. Što se plaže u Side-u tiče ona je podeljena na istočnu i zapadnu. Zapadna plaža je poznata po raznim aktivnostima i sportovima na vodi poput parasejlinga, ronjenja i skijanja na vodi. Uređena je, peščana i voda na ovoj plaži je nešto plića i pogodnija za porodice sa decom.

Sa druge strane istočna je dosta mirnija i manje razvijenija. U nekim delovima je šljunkovita kao i ulaz u vodu i uglavnom je posećuje lokalno stanovništvo.

Plaže u Alanji

I kao poslednje letovalište u Antalijskoj regiji je Alanja. Grad sa skoro 300.000 stanovnika udaljen je oko 130 km od Antalije. Karakterišu ga zaista veliki broj pre svega gradskih i povoljnijih hotela u odnosu na druga letovališta kao i noćni život.

Alanja ima dve plaže. Jedna je Kleopatra, gradska plaža koja je peščana, uređena i jedna od najpoznatijih i najlepših u ovoj regiji. Nalazi se zapadno od centra grada i duga je 3,5 km. Sitan pesak, voda tirkizno zelene boje i povremeni talasi su glavna odlika ove plaže. Na Kleopatrinoj plaži možete iznajmiti par ležaljki i suncobran za 5-6 eura.

antalija plaža
This image has an empty alt attribute; its file name is f65f3846-a444-4f67-b062-df9bbac39037

Druga je Kejkubat plaža koja je peščano-šljunkovita i nalazi se istočno od grada.

I za kraj…

Svakako ko god odluči da ove godine poseti i letuje u Antalijskom delu Turske neće pogrešiti i naći će idealno mesto za odmor u nekom od navedenih letovališta i njihovim prelepim plažama i morem. Na Vama je da odaberete Alanja, Kemer, Belek, side, Antalija, sve plaže su jednako dobre.

(Petar Antić)

Comments are closed.