najlepsi slatkisi u Turskoj

Top 10 turskih slatkiša

Turska je na značajnom geografskom položaju, kontaktu Evrope i Azije, i raskrsnici puteva Balkanskog poluostrva i Male Azije. Ne treba nas čuditi što je u prošlosti, Turska dolazila u kontakt sa mnogim narodima (Starim Grcima, Persijancima, Starim Rimljanima, Južnim Slovenima, Arapima…). S toga možemo reći da je moderna Turska, kombinacija evropskih i azijskih klutura i tradicija.

Jedinstvena kultura

Preplitanjem različitih vera, jezika, istorije, običaja, umetnosti, nauke, nastaće jedinstvena interesantna i moćna kultura Turske zemlje. Ova kultura zbog svih sličnosti koje ima, biti interesantna okolnim zemljama. Sa druge strane nosi jedinstveni pečat, kojim će intrigirati i očarati svakoga ko želi da je poseti.

Kuhinja Turske

Turska kuhinja, kao i kultura, bazira se pre svega na mešanju i preplitanju, zbog toga spada u kategoriju jedne od najraznovrsnijih kuhinja u celom svetu, jer se njeni recepti filtriraju u sve kuhinje širom Evrope, Azije, Biskog istoka i Afrike.

Ukoliko nekada budete pozvani na ručak, kod tradicionalne turske porodice, dobićete sve. Od pića, hladnog predjela, mezea, salata, supe/čorbe, glavno jela, do deserta čaja ili kafe. S toga je moj savet da budete što praznijeg stomaka, kad god se odlučite da nešto prezalogajite u Turskoj.

Turski slatkiši

Slatkiši čine važan deo turske kulinarske tradicije. U Turskoj postoji izreka, koja je najbolji pokazatelj koliko su slatke poslastice bitan segment tradicionalne turske trpeze, koja glasi “Jedimo slatko, slatko ćemo i pričati”.

Kada govorimo o bitnim odlikama turskih slatkiša, važno je istaći da se oni dosta razlikuju u odnosu na evropske slatkiše, tj na one na koje smo mi navikli. Možda najočiglednija razlika jeste što turski tradicionalni slatkiši nemaju ni gram čokolade, što na prvi pogled, može da predstavlja veliki hendikep. Međutim, oni se prave sa ogromnom količinom šećera, da im ta dodatna slatkoća nije ni potrebna.

Ratluk

Glavni, i najpoznatiji turski desert jeste čuveni lokum, ili rahat lokum, što u prevodu znači “užitak za grlo”. Nekada, je ova poslastica bila namenjena samo visokom društvu, tj služila se samo na dvoru, umotana u svilu. Danas, na svakom ćošku možemo videti da se, ovaj nekada kraljevski slatkiš, služi uz tursku kafu ili čaj. Glavni sastojci su šećer, orasi, bademi, mleko, brašno, pistaći.

Baklava – kraljica među turskim slatkišima

Nama možda omiljeni turski slatkiš, koji se ćesto može naći i kod nas na meniju, jeste baklava. Kod nas se pravi najčešće sa orasima, ali je u Turskoj zaista raznovrsna, najčešće se pravi od pistaća i badema. Ovaj zalogajčić, je dosta sladak i zbog toga i ne čudi što se pravi u malim trouglastim oblicima. Baklava ne spade u brze poslastice, jer je za njeno spremanje potrebno dosta vremena i poslastičarskog umeća, ali se na kraju trud višestruko isplati.

turski slatkisi

Alva

Još jedan turski slatkiš nama i tekako dobro poznat jeste alva. Kod nje je najbitnije da je što lepše ukrašena različitim bojama šarama, da je lepo upakovana… jer se kao takve često mogu kupiti i kao suveniri. Osnovni sastojak alve je šećer, i to u velikim količnama, ali se i ona, može mešati sa mnogobrjnim drugim sastojcima.

Sladoled

Kod sladoleda na ulici (dondurme) je bitniji način pripreme od samog ukusa. Ljudi koji ga prodaju, više liče na cirkuzante, nego sladoledžije. Ukoliko naručite porciju, imaćete priliku da uživate u nestvarnom i jedinstvenom načinu točenja sladoleda. Oni podsećaju na iskusne barmene, i veoma lako ćete ih prepoznati na ulici. Nose tradicionalna crvena turska odela, i veoma su glasni.

Lokma

Najpoznatiji turski slatkiš od testa je lokma. Najviše podsećaju na krofne, koje su nam pravile bake, ili španske ćurose, samo u okrugloj varijanti. Testo se pravi od brašna, kasca, šećera i soli, a pre nego što se ubace u vrelo ulje, polivaju se šećernim sirupom.

Od ostalih turskih slatkiša možemo spomenuti još salep, basbousu, sutlijaš, tulumbe, urmašice, kajmakli…


Ukusi su različiti, ali se uglavnom svi slažu da su turski slatkiši nešto impresivno, unikatno i zanimljivo. Uglavnom, šta god da odaberete od slatkiša nećete pogrešiti, jer je većina pravljena ručno, sa puno ljubavi, i po receptima poslastičara sa dvora. Ako niste pali u nesvest odslatkog, znači da niste probali orginalni turski slatki specijalitet.

13 thoughts on “Top 10 turskih slatkiša”

  1. Sada imam još veću želju da što pre posetim Tursku i isprobam neke od ovih fenomenalnih slatkiša 🙂

  2. Bez ratluka i malih baklavica se sa letovanja iz Turske nikad ne vraćamo 🙂

  3. Gordana Unkovic

    Citajuci ovaj clanak i ja sam pozelela da probam sve turske djakonije. A najvise baklavu 🙂

  4. Obozavam baklavu i turske slatkise a kroz ovaj tekst saznajem za jos jedan koji moram da probam na ovom letovanju.

Comments are closed.