kusadasi

Kušadasi – Egejska obala Turske

Kušadasi je grad koji se nalazi na zapadnoj obali Turske, na Egejskom moru i predstavlja najposećenije mesto ovog dela Turske. Na oko 90 km od Izmira je, koji je treći po veličini grad u Turskoj, u kome se nalazi i međunarodni aerodrom.

Ime Kušadasi

Tokom vremena, grad je menjao nazive, tako da se mogu čuti nazivi: Neapolis, Novi Efes, Scala Nouva.
Ime koje danas nosi, dobio je po poluostrvu koje se nalazi u centru grada – Ostrvu golubova. Sam naziv je nastao od dve reči Kuš-ptica i ada-ostrvo.

Jedan od rizorta u Kušadasiju

Danas je Kušadasi jako razvijen grad koji je veoma interesantan turistima iz čitavog sveta. Grad ima marinu i luku u koju pristaju prekookeanski brodovi. Samim tim se povećava i broj turista u gradu, koji je sada više od milion turista na godišnjem nivou.
U gradu se nalazi veliki broj barova i resotrana. Jedna cela ulica – Bar street, je u nizu barova, gde turisti mogu odabrati koju vrstu muzike žele da slušaju i kako žele da im provod izgleda. Zbog ovoga i velikog broja klubova, Kušadasi je postao grad koji u toku leta nikada ne miruje.

Plaže

Pored klasične mediteranske klime, i dugačke peščane plaže, na koje izlaze i neki hotelski rizorti, su razlog zbog kog se turisti vraćaju u Kušadasi. Neke od najpoznatijih i nalepših plaža na kojima turisti vole da se sunčaju i uveče dobro provedu su gradske plaže: Ladies beach, Diamod beach, Long beach i plaža koja je u samom centru grada – Downtown beach.

Pamukkale

Ali, nisu samo more i plaže bogatstva zbog kojih turisti dolaze u Kušadasi. Prirodna i istorijska bogatstva, takođe privlače veliki broj turista. Tako se u blizini Kušadasija, u okviru fakultativnih izleta mogu posetiti:

  • Pamukkale (Tvrđava pamuka) – jedinstveni prirodni fenomen sa termalnim vodama koje se slivaju niz krečnjačke bazene,
  • Efes – istorijsko čudo koje je reka uspela da potpuno odvoji od mora, tako da sve izgleda kao da je more odmah tu, ali ga zapravo nema.
  • Nacionalni park – Dilek. Ovde možete da iskusite kako je i samom Zevsu bilo dok se kupao na ovom mestu. Za njega legenda kaže da je tu dolazio sa raznim devojkama, krijući se od svoje žene Here. Ispred ulaza je Zevsova pećina, okružena raznim biljem i drvećem. Prema nekim legendama, i sama Bogorodica je ovde često dolazila, a poslednje godine svog života provela je u kući u blizini Efesa. Njena kuća nalazila se na brdu iznad Efesa, na nekih 500 m visine.
  • Posle Zevsove pećine sledi fenomenalan prizor spoja mora i prirode, gde se možete kupati na mestu gde se šume spajaju sa morem…
Efes, antički grad

Još dosta je toga što vas može privući da dođete u Kušadasi, zato samo odaberite termin i uputite se…