Turska je zemlja koja ima jako dugu tradiciju i bogatu kulturu. To se, između ostalog, vidi i kada je u pitanju njihova kuhinja. Neka od jela koja su se pripremala i u vreme Sulejmana Veličanstvenog, aktuelna su i danas. Turci u njima uživaju kao da svaki put probaju nešto potpuno novo.
Gledajući geografski položaj i istoriju Turske, njihova kuhinja je spoj različitosti koji ujedinjuje kuhinje Mediterana, Bliskog istoka i Male Azije, kao i tradicije mnogih koji su preko ove teritorije prelazili.
Sa druge strane, uticaj Turske na protoru Balkana bio je izuzetno izražen u prošlosti. Ljudi iz Srbije, iz Turske će se vraćaju zadovoljnog stomaka. Turska kuhinja dosta podseća na specijalitete na koje su i ljudi u Srbiji navikli.
Veliki broj specijaliteta ima isto ili slično ime kod nas kao i u Turskoj. To je interesantno, jer se turski jezik mnogo razlikuje od srpskog.
Svima dobro poznato jelo „pilav“, u turskoj nosi naziv „pilaf“. Za ono što mi zovemo „čorba“, Turci će reći „čorbasi“, specijalitet od mlevenog mesa „ćufte“ – „kofte“, proizvod od testa „mantije“ – „manti“. Poslastice „baklava“ i „tulumbe“ u Turskoj se zovu isto. Još dosta specijaliteta je sa istim ili sličnim imenom, poput bureka, sutlijaša, krompira, sarme…
Ah ta kafa…
Kada je reč o napicima, jedan od omiljenih napitaka u Srbiji, „kafa“, u Turskoj se kaže „kahvesi“. Odavno je poznato i kod nas uvršteno, da pijemo „tursku“ kafu. To ne znači da je sam proizvod iz Turske, već je iz njihove kulture preuzet običaj ispijanja ovog napitka. Međutim, u današnje vreme, ovaj običaj je drugačiji. Napitak uz koji Turci uživaju i koji će vam biti ponuđen gotovo na svakom mestu na kome se nalazite je „čaj“, u Turskoj – „čai“. To je najčešće jak, crni čaj koji će vam biti poslužen sa kockicom šećera, kao i vodom pored, kako biste ga razblažili ukoliko vam je prejak.

Voće i povrće
Kako je Turska zemlja u kojoj je gajenje voća i povrća, odnosno kompletna poljoprivreda, jedna od primarnih grana privrede, samim tim većina specijaliteta zasniva se upravo na ovim namirnicima. Najpopularnije povrće je plavi patlidžan, koji se može naći u velikom broju jela. Ukoliko u ovoj zemlji zatražite patlidžan, apsolutno će vas razumeti, čak i ako tu reč izgovorite na čistom srpskom jeziku.
Voće koje se ovde gaji je je sjajno i prodaja istog je veoma zastupljena. U gradovima na ulicama neretko ćete naići na štandove koji prodaju samo voće, one koji prodaju sveže ceđene sokove, a prave ih tu, ispred Vas. Svakako biti sigurni da je to što ste kupili domaće i preukusno. Najzastupljenije voće je limun, pomorandža, nar…
Meso
Što se tiče mesa, najzastupljeniji su pileće, ćureće, goveđe i ovčije. Naravno, zastupljenost ribe i morskih plodova, takođe je velika, kako je Turska zemlja koja je okružena morima. Na specijalitete od svinjskog mesa, retko ćete moći da naiđete, kako i sami Turci, zbog islamske veroispovesti, ne jedu svinjsko meso.
Upravo iz razloga velike proizvodnje hrane, Turska je zemlja koja jako malo uvozi namirnice, ali je zato veliki izvoznik.
Korišćenje svežih začina nešto je što je u Turskoj takođe veoma zastupljeno, upravo iz razloga geografskog položaja i istorije same zemlje.
Na vama je da se upustite u carstvo ukusa u ovoj fantastičnoj zemlji, a sigurni smo da će to biti i ljubav na prvi zalogaj.
Comments are closed.