Kleopatrina plaza u Turskoj

Kleopatra i čuvena plaža u Alanji

Alanja  zahvaljujući veoma povoljnom geografskom položaju i velikom prirodnim bogatstvu, spada u izuzetno posećeno letovalište Antalijske regije. Ima izuzetno bogatu istoriju, prekrasne plaže, bajkovite krajeve, hotele za svačiji ukus. Kao takva je omiljena među turistima. Pogodna je za sve tipove turista, ali najviše za one koji vole aktivniji odmor kako danju tako i uveče. Ono što Alanju izdvaja od drugih mesta i po čemu je najpoznatija jeste Kleopatrina plaža.

Kratka istorija Kleopatrine plaže

Za Kleopatrinu plažu se vezuje veoma intersantna priča kako je nastala. U vreme rimljana, kraljica Egipta Kleopatra  je zavela kralja Marka Antonija. Samim tim uspela je da ga „natera“ da joj pokloni grad, ali ne zbog lepote već zbog toga što je Alanja bila bogata šumom. Tu šumu je ona kasnije iskoristila za gradnju ratnih brodova, za svoju imperiju.

Dok je boravila ovde, Antonije je sa svojom vojskom i  brodovima samo za nju dopremio pesak iz Egipta . Na taj način, on je udovoljio njenim željama i tako je nastala čuvena Kleopatrina plaža.

Kleopatra plaza

Sadržaj plaže

Jedna je od najlepših turstičkih plaža koja se dužinom od 3, 5 km prostire od  Sidea pa sve do centra grada, tačnije do Dalmatoš pećine za koju kažu da je lekovita.

U neposrednoj blizini plaže se nalaze i najznačajnije znamenitosti Alanje: Crvena Kula i tvrdjava. Sa njih se pruža fenomenalan vidikovac ka Kleopatrinoj plaži i gradu. U tvrdjavi ima kafića gde možete uz kafu uživati u čarobnom zalasku sunca.

Crvena kula alanja

Pesak, sportovi, barovi…

Kleopatrinu plažu karakteriše sitan pesak, zlatno – crvene boje i tirkizno zelena boja mora. Ulaz u vodu je postepen što je svakako pogodno za mališane, a i za neplivače.

Naravno ima i za one koji vole malo adrenalina dosta sportova na vodi. Jedina mana je što u nekim delovima ima manjih kamenih ploča. No to ne predstavlja problem. Prosto ih obidjite  i već na metar od vas možete uživati u kupanju.

Ulaz na plažu se ne naplaćuje. Nudi veliki broj beach barova, gde možete da iznajmite ležaljke i suncobrane po ceni od 5 do 6 eur za celi dan. Većina hotela ima svoj deo na plaži. Imate mogućnost da ostvarite popust ukoliko uplatite za više dana i koristite njihov deo plaže.

Nešto što je još karakteristično za Alanju jeste da najduže traje dan, sunce zalazi u 19:30 h. Ovo važi i za druge plaže Antaliske regije. Do kraja dana ćete imati mogućnost da uživate u kupanju i sunčanju.

Sama obala plaže je lepo uredjena, prepuna cveća, otvorenih teretani. U okolini su prodavnice gde je izbor suvenira veliki. Svako može naći nešto za sebe ili drage osobe i poneti kao poklon.

Takodje uz obalu ima veliki broj restorana gde možete probati turske specijalite. Svakako su tu i neizostavne  poslstičarnice gde ljubitelji slatkiša imaju izvrstan izbor orijentalnih poslastica.

(Pešić Katarina)

Comments are closed.