Putovanje u Kapadokiju i let balonom

Kapadokija kompletan vodič + bonus savet: let balonom

Kapadokija je zemlja bajki, lepih konja (otuda i naziv u prevodu: Kapadokija - zemlja lepih konja, koji su nekada ovde živeli slobodno) i neobičnog pejzaža.

Ovako bismo je opisali, kada bismo morali da to uradimo u tri reči. Ali, ako nas pitate malo detaljnije o putovanju u Kapadokiju, budite spremni da izvojite par sati da nas slušate 🙂 Spremite olovku i papir, krećemo sa diktiranjem! Ili, jednostavno, sačuvajte ovaj tekst!

Ako ikada pomislite gde bi vanzemaljci mogli da naprave svoj dom i da ostanu potpuno neprimećeni – verovatno bi za stanište izabrali Kapadokiju. I ne, niste jedini koji tako misle. Zato vam predstavljamo kompletan vodič za putovanje u Kapadokiju sa još par magičnih trikova iz rukava

Kapadokija je idealna destinacija za prolećna i jesenja putovanja!

Ovo čudo prirode je smešteno između tri vulkana, a upravo su oni i zaslužni za njen izgled, a uz pomoć obilnih kiša i jakih vetrova.

Turistička mapa Kapadokije

Turisticka mapa Kapadokije

1. Goreme Open Air Museum - Nacionalni park

Goreme Open Air Museum (ili muzej na otvorenom) i nacionalni park jedno je od najpopularnijih mesta u Kapadokiji i broj jedan na bucket listi obilaska. Goreme je stenovito područje i nekadašnje naselje koje je imalo ekstremni manastirski život između 4. i 13. veka posle naše ere. U ovom muzeju na otvorenom videće ostatke nekadašnjih manastira, očuvane slike i freske i najbolje primere vizantijske umetnosti u Kapadokiji. Regija formira dolinu koja uključuje crkve, kapele, trpezarije i dnevne sobe u stenama.

Goreme Muzej na otvorenom

Koliko košta ulaznica za Goreme i kako je kupiti?

Radno vreme Goreme muzeja na otvorenom je svakog dana od 08:00-19:00 (od 01 Aprila to 01 Oktobra), 08:00-17:00 (od 01 Oktobra to 01 Aprila).
Pauza za prodaju ulaznica je u toku leta u 18:30, a u toku zime u 16:15.

Cena pojedinačne ulaznice: 75 TL

*Molimo vas da pre nego što krenete na put još jednom proverite da li je došlo do izmene radnog vremena na sajtu muze.gov.tr

Goreme lokacija - google mapa

2. Dolina Zelve - Muzej na otvorenom

Još jedna lokacija na bucket listi je dolina Zelve, još jedan muzej na otvorenom. Nalazi se na samo 8 kilometara od centra Kapadokije, tako da se može i prošetati (za one koje vole šetnju – idealna kombinacija). Za ovu dolinu kažu da je odavde krenulo Hrišćanstvo da se širi. 

Sama dolina se sastoji iz 3 posebne doline koje su povezane tunelima i na ovom mestu ćete videti reprezantativne primerke takozvanih “ vilinskih dimnjaka“ koje je stvorila priroda i sam vetar. Sami primerci su stari preko 30 miliona godina. Samo kretanje kroz dolinu podseće na filmove o Indijani Džounsu.

Same formacija stena su nalik  kupastim kućicama sa trouglastim krovovima.

U jednom od dimnjak-kućica smeštena je  i policijska stanica, pa same policajce više ne iznenađuje kada im turistim zaviruju u radno mesto. Čak im sa zadovoljstvom pokazu sliku Ataturka.

Dolinu su nekada nazivali Dolinom monaha, zbog Svetog Simeona koji je živeo u jednom njenom delu. I danas možete videti ili se popeti do šupljina u kojima su živeli isposnici.

Koliko košta ulaznica za Zelve dolinu i kako je kupiti?

Na samom ulazu u dolinu postoji mali kiosk za kupovinu ulaznica.

Cena pojedinačne ulaznice: oko 15 TL (ili oko 1,5€-2€ trenutno)

Zelve lokacija - google mapa

Derinkuj - podzemni grad