Aja Sofija Istanbul

Aja Sofija – crkva, džamija i muzej

Istanbul je jedan od najposećenijih gradova sveta. Aja Sofija je najposećenija građevina u Istanbulu, kao i u Turskoj. Od crkve do džamije pa do muzeja i ponovo džamije. Zašto je Aja Sofija jedna od najbitnijih građevina u Turskoj i zašto milion turista poseti ovo mesto?

Sofia na grčkom znači mudrost, pa je u upotrebi i ime Crkva Svete Mudrosti. Skoro hiljadu godina je bila hrišćanska crkva i važila je za najveću na svetu. Takođe je ustaljen i naziv Crkva Svete Sofije, što je pogrešno verovanje da je crkva inspirisana gradnjom velikomučenice Svete Sofije. Sofija predstavlja Hristovu mudrost.

Izgrađena je 537. godine i predstavljala je pravoslavnu crkvu. Za njenu gradnju je bilo potrebno 5 godina. Bila je najveća crkva tog vremena. Kada je car Justinijan ušao u tek izgrađenu crkvu prva njegova rečenica unutar nje glasila je: „Solomone, nadmašio sam te“. Time je aludirao na bogatog jevrejskog vladara koji je sagradio Prvi Hram u Jerusalimu.

1453. godine padom Vizantijskog carstva i dolaskom Osmanskog Aja Sofija postaje džamija. Zatim su sagređena 4 minareta i učinili je džamijom.

1923. prvi predsednik moderne Republike Turske Mustafa Kemel Ataturk je ovu džamiju pretvorio u muzej.

2020. godine predsednik današnje Republike Turske Erdogan je vratio Aja Sofiju da bude džamija. Kada je pretvorena prvi put u Džamiju sve freske koje pripadaju hrišćanstvu su prekrivene Islamskoj veri. Kao muzej vraćene su hrišćanske freske. Danas ulaz je slobodan, dok traje molitva freske su prekrivene, osim Islamskih i dozvoljen ulaz samo muslimanima. Kada nije period molitve, dostupan je ulaz za sve.

Stub suza - Aja Sofija i njene moći

Prema legendi Sveti Grigorije je predao svoje moći isceljenja na stub džamije. Na tom mestu postoji mermerna rupica i ako ga okrene za 360 stepeni veruje se da će ispuniti svakom posetiocu želju. 1000 posetioca dnevno dolazi ovde u nadi da će im se molitva ispuniti.

Stub suza nosi naziv zato što je to mesto uvek vlažno, pa se smatra da stub plače. Stub je jedan od 107 stubova koliko je poseduje džamija.

Od1985. godine Unesko je uvrstio tadašnji muzej kao jedan od najznačajnijih primeraka svetske kulturne baštine.