7 mesta koja trebate posetiti u Alanji

Turska je jedna od najpopularnijih letovališta, kako za nas tako i za ostale. Antalijska regija je trenutno najpopularnije mesto za odmor u Turskoj, a danas ćemo pisati o Alanji. Turisti iz Srbije se često odlučuju za letovanje u Alanji. Plaže, istorija, arhitektura, klima, grad i kultura, su samo jedni od mnogih razloga za letovanje na ovom mestu.

Ispod planinskog venca Taurus se nalazi Alanja koja broji oko 300.000 stanovnika. U sezoni taj broj je veći i dostiže i do dva puta više. 

Predstavljamo 7 mesta koja ne smete propustiti u Alanji

1. Bulevar Ataturk

Najpoznatija ulica u Alanji i ujedno i najlepša. Ime je dobila po prvom predsedniku Republike Turske Mustafa Kemal Ataturk. Bulevar je celom svojom dužinom ispunjen restoranima, kafićima, barovima, zabavnih programa. Postoji za svakoga po nešto. Bulevar je ispunjen palmama, cvetnim vrtima i prelepim baštama.

2. Tvrđava - Alanya Kalesi

Na 250 metara iznad centra i morske obale prostire se srednjovekovna tvrđava sa njenom dužinom od 6.5 kilometara. Izgrađena je u svrhu odbrane od neprijateljskih napada. Sadašnji izgled stekla je za vreme vladavine Alaeddin Keykubada. Ima pogleda na more i ka centru grada. Sastoji se od 140 kula i oko 400 cisterni.

3. Crvena kula - Kizil Kale

Čuvena kula u Alanji. Može se videti iz svih delova grada. Osmougaona građevina u podnožju tvrđave, u blizini luke predstavlja simbol Alanje. Naziv je dobila po boji cigle prilikom njene izgradnje.

Visina kule je 33 metara i ima 5 spratova. Od 1979. u samoj kuli se nalazi Etnografski muzej koji prikazuje istoriju Alanje.

4. Damlataš pećina - Damlataş Mağarası raj za astmatičare

U pećini se nalazi 10 do 12 puta više karbondioksida i naučno je dokazano da utiče pozitivno na astmatičare i da ih leči. Lekari prepisuju tzv. steleoterapiju, boravak u pećini ljudima kojima je potrebna takva terapija. Oni treba da provode četiri sata dnevno tokom tri nedelje unutar te pećine. Sve vreme su pod nadzorom lekara. Pećina deli Alanju na pola i nalazi se na brdu

5. Plaža Kleopatra

Jedna od najlepših plaža u Turskoj. Ovo je definitivno najpopularnija plaža u Alanji.

Za Kleopatrinu plažu se vezuje veoma intersantna priča kako je nastala. U vreme rimljana, kraljica Egipta Kleopatra  je zavela kralja Marka Antonija. Samim tim uspela je da ga “natera” da joj pokloni grad, ali ne zbog lepote već zbog toga što je Alanja bila bogata šumom. Tu šumu je ona kasnije iskoristila za gradnju ratnih brodova, za svoju imperiju.

Dok je boravila ovde, Antonije je sa svojom vojskom i  brodovima samo za nju dopremio pesak iz Egipta . Na taj način, on je udovoljio njenim željama i tako je nastala čuvena Kleopatrina plaža.

6. Boat trip

Krstarenje piratskim brodovima je ovde posebno iskustvo. Krstarenje traje 6 sati i staje se na par mesta tako da možete da se okupate i da prošetate tim mestima. Animacija na brodovima će vas oboriti sa nogu.

7. Dimčaj – Dimçayı Pınarbaşı

Reka Dimčaj je prava atrakcija ovde. Rafting, safari džipom, brojni riblji restorani pored reke su pravo osveženje za vreme leta.